Recruitment tijdens en na Covid-19

juli 05| Leestijd: 5 min
Houd je een blog bij? Dan is het belangrijkste logischerwijs het schrijven van een steengoed blogartikel. Gewoon goed is namelijk vaak niet goed genoeg. Het moet de crème de la crème zijn. Legendarisch.

De War on Talent woedt de afgelopen jaren steeds heftiger. Zowel het aantrekken als het behouden van uitzonderlijke werknemers werd voelbaar moeilijker. Dit zorgde ervoor dat heel wat bedrijven massaal gingen investeren in nieuw talent, om zo hun voortbestaan in de toekomst te garanderen. Tot Covid-19 kwam aankloppen.

Enkele maanden later zijn er meer dan 1.3 miljoen technisch werklozen en vele bedrijven die hun kosten moeten drukken als gevolg van cashflow problemen. Het is dus niet ondenkbaar dat we heel wat ontslagen gaan zien in de nabije toekomst. Betekent dit het einde van de War on Talent? Moeilijk te zeggen.

Wél duidelijk is het belang van interne employer branding enerzijds, en het verstevigen van je online aanwezigheid anderzijds. In deze blog spitten we kort de achterliggende redenen uit en reiken we praktische tips aan om maximaal te scoren.

Interne employer branding

In de komende weken en maanden is het cruciaal om in te zetten op sterke employer branding naar je werknemers toe. Het is immers je team dat ervoor zal zorgen dat er weer business gedraaid wordt een keer we de overstap maken naar het nieuwe normaal.

Wees dus niet bang om je als werkgever van je beste kant te laten zien, of daar zelfs in te groeien. Doe het nodige om je werknemers te stimuleren en motiveren, zodat ze met volle goesting hun schouders mee onder de organisatie zetten. Enkele belangrijke pilaren van een sterke interne employer branding zijn:

1. Visie en waarden

Zorg ervoor dat de visie, waarden, en strategie van je organisatie duidelijk zijn bij elke werknemer, en dat iedereen er zich ook bij kan aansluiten. Communiceer hierover open, consistent en authentiek. Zo vermijd je ruis en laat je alle neuzen in dezelfde richting wijzen. En last but not least: lead by example.

2. Groei van werknemers

Werknemers zijn mensen, en mensen willen groeien. Op vlak van professionele vooruitgang en zelfontwikkeling, maar ook qua interne carrièremogelijkheden. Gebruik dus een deel van de beschikbare tijd om gepersonaliseerde groeitrajecten met duidelijke doelen uit te werken, en moedig je team aan om hier naartoe te werken.

Stimuleer je werknemers ook om opleidingen te volgen. Momenteel kan je hiervoor dankbaar gebruiken maken van e-learning en webinars. Het is ook belangrijk om voldoende interne slagkracht te voorzien, zodat al het werk comfortabel opgevangen wordt en er ruimte vrijkomt voor ontwikkeling.

3. Bedrijfscultuur

Streef zonder compromis naar een positieve werkomgeving waar een cultuur van erkenning en respect centraal staat. Wanneer je werknemers zich inzetten en positieve resultaten behalen, bedank en beloon ze er dan voor. A little bit of love goes a long way.

Koppel zeker verantwoordelijkheid aan een gelijke hoeveelheid vrijheid: dit zorgt voor balans en maakt een natuurlijke groei van wederzijds vertrouwen mogelijk. Durf jezelf ook aansprakelijk te houden als werkgever, en je kwetsbaar op te stellen. Zo verdien je respect en loyaliteit.

4. Mentale gezondheid

Mentale gezondheid is sowieso een thema dat in recente jaren sterk aan belang aan gewonnen heeft. Nu thuiswerken de norm is geworden en de fysieke en financiële gezondheid van je werknemers in het gevaar is, komt hun mentale welzijn onder extra druk te staan.

Neem de tijd om op regelmatige basis contact te houden met je werknemers. Vraag hoe het met hen gaat, hoe ze zich voelen. Schakel indien nodig de hulp in van werknemers met een geschikt profiel voor het emotionele werk.

Een kleine fysieke attentie kan ook wonderen doen. De collega’s bij bakermen ontvingen een bucketlist boekje met onze naam erop, en een heerlijke reep eerlijke chocolade.

Online aanwezigheid

De verschuiving richting (meer) digitaal is wereldwijd in een stroomversnelling geschoten onder invloed van de lockdowns. Dit zien als een tijdelijke verandering is fout: bekijk het eerder als vijf jaar van vooruitgang op vijf maanden tijd. Het is dus meer dan ooit belangrijk om bij te blijven. Wil je het gemakkelijk maken voor mogelijke werknemers om je te vinden en te solliciteren? Zorg dan dat je zeker in orde bent met het volgende:

Facebook Jobs

Heel wat mensen komen in aanraking met vacatures via sociale media. Vooral LinkedIn is hiervoor gekend, maar ook Facebook wil een deel van de taart en gaat de concurrentie aan door zelf een vacaturetool aan te bieden in hun platform.

Het grote publiek is nog niet massaal aanwezig op deze tool, maar dat wil niet zeggen dat je er geen voordeel uit kan halen. Vooral voor minder strikt business gerichte sectoren lijkt Facebook een voorsprong te bieden, dankzij de bredere doelgroep dan LinkedIn.

Gevonden worden? Surf naar facebook.com/jobs en vul via een simpele pop-up alle info in over de openstaande vacature(s). Vul zoveel mogelijk velden in – ook die over salaris – om zo hoog mogelijk te scoren in het algoritme. Toch liever geen salaris invullen? Misschien zal de aankomende Belgische uitrol van Google Jobs je tot andere gedachten brengen. Bonus: zorg dat je Facebook company page zoveel mogelijk nuttige informatie bevat.

LinkedIn Jobs

Hetzelfde advies als hierboven, maar dan aangepast aan het platform dat voornamelijk gebruikt wordt voor professionele doeleinden. Met andere woorden: je vacatures op LinkedIn plaatsen is een absolute must. Zeker wanneer je op zoek bent naar mensen in HR, Finance, Marketing en IT. Ook op LinkedIn scoor je hoog door zoveel mogelijk relevante informatie ter beschikking te stellen.

Een belangrijke pointer: gebruike generieke, duidelijk job titels. Best geen “Office Ninja’s”, “Creative Monkeys” of “Google Ads Wizards.” Leuk en origineel (in 2018 dan toch), maar het algoritme kan helemaal niet om met zulke titels waardoor je visibiliteit keldert. Wanneer iemand office manager of digital marketeer intypt, wil je gevonden worden. Punt.

Ook hier raden we aan je Company Page grondig onder de loep te nemen en waar nodig aan te vullen. Wanneer heb je voor het laatste je company page aangepast? Was dat misschien bij het registeren van je bedrijf op LinkedIn?

Google My Business

De functionaliteiten van GMB zijn de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Vroeger was er naast wat basis info en een kort woordje uitleg over je bedrijf niet veel mogelijk. Vandaag de dag kan je producten, blogs, informatie over je sector, services, updates over je bedrijf, … invullen via Google My Business.

Heb je je Google Mijn Bedrijf vermelding zo volledig mogelijk ingevuld? Dan verhoog je sterk de kans dat je verschijnt in het “Local Pack” van Google. Dit overzicht van de drie meest relevante locaties wordt bij lokale zoekopdrachten helemaal bovenaan de resultatenpagina getoond. Hierin verschijnen is dus een gigantisch competitief voordeel en een flinke boost voor je websiteverkeer.

Wil je je employer branding nog eens in de kijker zetten? Val dan op met een Google My Business artikel.

Eenvoudig en duidelijk sollicitatieformulier

Wanneer heb je voor het laatst nog naar je sollicitatie-flow gekeken? We zien het nog heel vaak. Een wervende vacaturetekst gevolgd door een ‘Solliciteer nu’-knop die:

 • Je naar een extern platform brengt
 • Waar je een account moet aanmaken
 • Je daarna een email stuurt om je adres te bevestigen
 • Uiteindelijk een melding geeft dat je paswoord uit minstens 30 tekens, 3 niet opeenvolgende priemgetallen en 2 zeer zeldzame tekens moet bestaan.

Ok, iedereen zit momenteel thuis met Corona, maar niet iedereen heeft zoveel geduld! Minder gedoe, meer gesolliciteer is de boodschap.

En maak je geen zorgen: je hoeft het warm water echt niet zelf uit te vinden of duizenden euro’s te investeren in een developer. Er zijn veel krachtige tools die je kunnen helpen om het sollicitatieproces te vergemakkelijken. Gebruik bijvoorbeeld Typeform of Google Forms voor een bangelijke user experience. Boven zijn deze twee ideaal voor:

 1. Het vereenvoudigen voor het sollicitatieproces, zonder een duur alternatief te moeten gebruiken.
 2. Het elimineren van niet geschikte kandidaten.
 3. Het verkrijgen van extra informatie van je sollicitanten.
 4. Als basis voor een geautomatiseerd sollicitatieproces.

SEO-proof vacatures

Je vacatures moeten vindbaar zijn met de termen die mensen gebruiken wanneer ze op zoekn gaan naar een job. En dat natuurlijk ook op je eigen website. De regels voor SEO zijn hier dan niet anders dan normaal, dus let vooral op de meest impactvolle dingen:

 • Sterke paginatitel
 • Zeer klikbare metabeschrijving
 • Relevante zoekwoorden
 • Aangename gebruikerservaring
 • Snelle laadtijden

Daarnaast willen we nog eens hameren op het belang van generieke functietitels. Niemand typt in Google “vacature brand warrior”. En wie dat wel doet wil je hoogstwaarschijnlijk niet aanwerven.

Meer hulp nodig met je marketing of e-recruitment tijdens en na Covid-19? Contacteer ons!

 

Bakermail

Jouw mailbox. Onze selectie van learnings. Een keer per maand. Uitschrijven wanneer je wilt (onwaarschijnlijk).

Inschrijven